فهرست مطالب این مقاله را ببینید
آموزش نکات تربیتی قرآن، برای کودکان خیلی راحتتر و عمیقتر اتفاق میافتد و آموختههای کودک، جزئی از رفتار و شخصیت او میشود، به خاطر همین آموزش قرآن برای کودکان از اهمیت بالایی برخوردار است. یکی از این سورهها سوره حمد است.
همانطور که میدانید؛ یکی از سورههای کوتاه ولی پرمحتوای قرآن، سوره حمد میباشد که در عین کم بودن تعداد آیات، نکات تربیتی زیادی دارد که میتوانیم آیه به آیه تمرین کنیم تا ملکه ذهن کودک شود. اما باید شیوه انتقال مفاهیم، ساده و روان باشد تا کودک درک کند و بتواند یاد بگیرد. در ادامه با آموزش سوره حمد به کودکان همراه شما خواهیم بود. این نوشته شامل بخش های زیر است:
- متن و ترجمه سوره حمد برای کودکان
- شعر سوره حمد برای کودکان
- تفسیر سوره حمد برای کودکان
- سوره حمد صوتی
- روش آموزش قرآن به کودکان
متن و ترجمه سوره حمد برای کودکان
اول از همه متن آیات و ترجمه این سوره را با هم میخوانیم:
بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمنِ الرَّحیمِ
به نام خداوند بخشنده و مهربان
اَلْحَمْدُ لِلّهِ رَبِّ الْعالَمینَ (1)
ستایش مخصوص خداوندى است که پروردگار جهانیان است
اَلرَّحْمنِ الرَّحیمِ (2)
بخشنده و بخشایشگر است
مَالِکِ یَوْمِ الدّینِ (3)
(خداوندى که) صاحب روز جزا است
اِیّاکَ نَعْبُدُ وَ اِیّاکَ نَسْتَعِین (4)
(پروردگارا) تنها تو را مىپرستیم و تنها از تو یارى مىجوییم
اِهْدِنَا الصِّراطَ الْمُسْتَقیمَ (5)
ما را به راه راست هدایت فرما
صِراطَ الَّذینَ اَنْعَمْتَ عَلَیْهِمْ (6)
راه کسانى که آنان را مشمول نعمت خود ساختى،
غَیْرِ الْمَغْضُوبِ عَلَیْهِمْ وَ لا الضّآلّینَ (7)
نه راه کسانى که بر آنان غضب کردى و نه گمراهان
شعر سوره حمد برای کودکان
همیشه شعر یکی از راههای آموزشی جذاب برای کودکان بوده و آنها را به یادگیری مشتاقتر میکند. به همین خاطر، سوره حمد را با شعر به کودکان میآموزیم:
بسم الله الرحمن الرحيم
سپاس براي خداست
خدايي که بي همتاست
بخشنده و مهربان
خالق هر دو جهان
ما او را ميپرستيم
از او ياري ميگيريم
به ما عنايت نما
ما را هدايت فرما
راهي که راه خوبهاست
نه بد، راه گمراهان
ما بنده ي او هستيم
وقتي تو غم اسيريم
نشون بده راه راست
نه راه زشت شیطان
تفسیر سوره حمد برای کودکان
بچههای عزیزم؛ قبل از هر چیزی بهتر است، معنی سوره حمد را بدانیم؛ حمد به معنی «شکر و سپاس» میباشد.
«اَلْحَمْدُ لِلّهِ رَبِّ الْعالَمینَ»: خداوند که همه ما انسانها و همه جهان و موجودات را آفریده است، بیشتر از هر کس دیگری شایسته تشکر کردن و قدردانی است. برای همین ما هر روز چندین بار از خدا به خاطر نعمتهایی که به ما داده است، شکرگزاری میکنیم.
چون ما میخواهیم با خدا دوستی کنیم، باید همیشه به خاطر نعمتهایی که به ما میدهد، تشکر کنیم تا خدا ببیند ما شکرگزار هستیم و خدا انسانهای شکرگزار و با ادب را دوست دارد. با ادب بودن و تشکر کردن، آنقدر برای خدا مهم است که اسم اولین سوره قرآن را «حمد» گذاشته است.
بنده مؤدب همیشه وقتی به او چیزی میدهند، تشکر میکند و اگر به خاطر نعمتهایی که داریم از خداوند تشکر کنیم، خداوند نعمتش را برای ما بیشتر میکند، چون قدر نعمتهای خدا را میدانیم.
پس بیایید از این به بعد تمرین کنیم برای همه چیز از خداوند تشکر کنیم تا دوستی خودمان را با خدا بیشتر کنیم.
مثلا بگوییم: خدایا ممنونم که من سالم هستم. حتی بگوییم؛ خدایا ممنونم که امروز غذای خوشمزهای داریم و…
پس اگر ما هم مهربانی کردن را از خدا یاد بگیریم، خدا ما را بیشتر دوست دارد. مثلاً یاد بگیریم، به کسی که کمک میخواهد، کمک کنیم تا مشکلش حل شود یا اگر امکان بخشیدن داریم، مثل خدا ببخشیم و سعی کنیم مثل خدا با همه مهربان باشیم.
و بدانیم که قرار است همه ما در روز قیامت، در برابر خداوند جمع شویم، “روزى كه همه انسانها در آن دادگاه بزرگ براى حساب حاضر مىشوند، و در برابر مالك حقيقى خود یعنی خداوند قرار مىگيرند، تمام گفتهها و كارها و حتى فکرهاى خود را حاضر مىبينند، هيچ چيز حتى به اندازه سر سوزنى نابود نشده و به دست فراموشى نيفتاده است، و اكنون اين انسان است كه بايد بار مسئوليت همه کارهای خود را بر عهده بگیرد.”[2]
همانطور که حضرت محمد صلیاللهوعلیهوآلهوسلم فرمودند: صراط مستقيم راه پيامبران است و همانها هستند كه شامل نعمتهاى الهى شدهاند.[3]
باتوجه به اینکه حرفهای خدا در قرآن نیاز به توضیح دارد، بعد از پیامبر، خداوند امامانی را هم برای ما مشخص فرمود تا راه رسیدن به خودش روشنتر شود. به خاطر همین خداوند به وسیله پیامبر (ص) برای ما امامانی را معرفی کرد. معروفترین سخن پیامبر (ص) برای معرفی امام، خطبه غدیر است و همه مسلمانان آن را میدانند و به این ترتیب؛ بعد از پیامبر اکرم (ص)، حضرت زهرا (س) دختر گرامی ایشان و ۱۲ امام معصوم، آیات قرآن را برای ما توضیح دادند.
در حقيقت چون ما آشنايى كاملی به راه و رسم هدايت نداريم، در این آیه از خدا میخواهیم که راه پيامبران و نيكوكاران و آنها كه نعمت و لطف خدا شامل حالشان شده است را به ما نشان دهد.
به این ترتیب باید بدانیم کسانی که به حرفهای پیامبران و امامان گوش ندهند و راهی که آنها به ما نشان دادهاند را کنار بگذارند، گمراه میشوند و عاقبت خوبی ندارند. خدا با این افراد هیچ وقت دوستی نمیکند و بعد از اینکه خدا از دوستی با آنها ناامید شد، تنهایشان می گذارد. و سرانجام کارشان عذاب و سختی خواهد بود.
سوره حمد صوتی
[2] تفسیر نمونه
[3] تفسیر نورالثقلین، جلد اول، صفحه 20
عالی
از لطف شما سپاسگزاریم.