فهرست مطالب این مقاله را ببینید
- 1 راهکارهای مقابله با خشم
- 2 الف- مقابله با افکار و باورهای منفی
- 3 ب- ذکر و دعا برای مقابله با خشم و فرونشاندن آن
- 4 ج- استفاده از مهارتهای پاداش دادن یا جریمه کردن برای مقابله با خشم
- 5 د- بهکارگیری مهارتهای آرامسازی برای مقابله با خشم
- 6 هـ- مهارت تخلیه هیجان برای مقابله با خشم
- 7 و- تغییر حالت فیزیکی برای مقابله با خشم
- 8 ز- تقویت شوخطبعی
- 9 ح- تقویت روحیۀ عفو و گذشت
سوالی که وجود داره اینه که وقتی خشم و عصبانیت سراغ آدم میاد چطور میشه باهاش مقابله کرد؟ در این مقاله سعی کردیم روشهای عملی رو برای مقابله با خشم بیان کنیم تا به کمک اونها هر چه بهتر بتونیم خشممون رو کنترل کنیم. البته به کار بستن این موارد احتیاج به تمرین و تکرار داره و باید به مرور زمان بتونیم این مهارت ها رو در خودمون تقویت کنیم. وقتی این مهارتها را به کار گرفتیم به راحتی میتونیم با خشممون مقابله کنیم و جلوی آثار سوء اون را بگیریم.
چکیده
- راهکارهای مقابله با خشم عبارتند از:
- مقابله با افکار و باورهای منفی
- فرونشاندن خشم با ذکر و دعا
- استفاده از مهارتهای پاداش دادن یا جریمه کردن
- بهکارگیری مهارتهای آرامسازی
- بهکارگیری مهارت تخلیه هیجان
- تغییر حالت فیزیکی
- تقویت شوخطبعی
- تقویت روحیۀ بخشش و گذشت
- استفاده از روش حساسیتزدایی منظم
- مقابله با افکار و باورهای منفی به چند صورت ممکن است:
- توقف افکار
- چالش افکار
- ذهن گردانی
- یکی از راههای موثر در رویارویی با افکار منفی و خشمگینانه، به چالش کشیدن اونهاست. برخی از افکار منفی عبارتند از:
- ذهنخوانی
- تفکر همه یا هیچ
- برچسب زدن
- بزرگنمایی (فاجعهسازی)
- پیشبینی منفی
- به خود گرفتن
- تعمیم افراطی
راهکارهای مقابله با خشم
قراره دربارۀ راهکارهای مقابلۀ با خشم صحبت کنیم. البته ابتدا لازمه شناخت کاملی از خشم دست پیدا کنیم و نوع خشم و عوامل خشم برانگیز در خودمون رو بشناسیم. اما آنچه در این مقاله میخواهیم بررسی کنیم اینه که وقتی عصبانیت بر ما مسلط شد چجوری میتونیم باهاش مقابله کنیم؟
خب قراره دربارۀ همین مسئله صحبت کنیم. هنگام عصبانیت باید از این راهبردها برای رویارویی با خشم و کاهش اون استفاده کنیم.
الف- مقابله با افکار و باورهای منفی
افراد در برابر یک رویداد، واکنشهای مختلفی دارن و این واکنشها به افکار و چگونگی ارزیابی اونها از شرایط بستگی داره. پس تفسیر ما از واقعیت میتونه موجب خشم یا آرامشمون بشه.
برای مثال، اگر هنگام رانندگی ماشینی به یکباره در برابر ما توقف کنه با این فکر که «معلوم نیست چرا این کار رو کرده، شاید تازهکار باشه» خشمگین نمیشیم و به راحتی از کنار این مسئله میگذریم. اما اگه این فکر به ذهنمون برسه که «چه خودخواه! بدون ملاحظه هر جا دلش بخواد وایمیسه» امکان خشم و عصبانیت رو در خودمون زیاد میکنیم؛ حالا اگه در همین حالت این فکر به ذهنمون برسه که «عمداً اینجا توقف کرد تا من رو اذیت کنه، حالا باید داد بزنم تا حساب کار دستش بیاد، یا اگه چیزی نگم، فکر میکنه نفهمیدم!» چه اتفاقی میفته؟ به سرعت از کوره در میریم و به طرز وحشتناکی عصبانی میشیم و این فکرمون به اعتراض و پرخاشگری منجر میشه.
واکنش ما در این موقعیت، با فکری که از ذهن ما میگذره کاملا تناسب داره. بنابراین هنگام بروز خشم به افکار خودمون توجه کنیم. ببینیم آیا میشه از دریچۀ دیگهای به موضوع نگاه کرد؟ شناسایی و رویارویی با افکار غیرمنطقی که زاییدۀ خشمند میتوانه به ما در مدیریت و کنترل خشممون کمک بسیاری کنه. در بیان اولیای دینی انسانی که خوشبین باشه مورد ستایش قرار گرفته و داشتن گمان نیک و حسن ظن رو مایۀ سلامتی جسمانی دانستهاند. امام علی (ع) فرمودند:
«حُسنُ الظَّنِّ راحَةُ القَلبِ وَ سَلامَةُ البَدَنِ»[1]
خوشبینی، مایۀ راحتی جان و سلامتی تن آدمی است.
در این قسمت برای رویارویی با افکار غیرمنطقی و منفی سه تکنیک را با هم یاد میگیریم تا با استفاده از اونها به مقابله با خشم بپردازیم و خشم خودمون رو مدیریت کنیم.
1. توقف افکار
وقتی در افکار و احساسات خشمبرانگیز غرق هستیم و نمیتونیم درست فکر کنیم، راهحل مناسب اینه که به کمک متوقف کردن افکار خصمانه، احساسات خشمگینانه را بی اثر کنیم. به کارگیری این روش، خیلی سخت نیست. در هر زمانی که وجود این فکرهای خشم برانگیز رو در خودمون احساس کردیم میتونیم با یک ندای درونی قدرتمند به خودمون بگیم:
«بس کن، کافیه»!
این عبارت درونی کم کم و با تمرین، باعث توقف یا کم شدنِ تفکر خشمبرانگیز میشه و بیش از پیش موثر واقع میشه. گاه یک تصویر ذهنی کمک میکنه تفکر خشم برانگیزمون رو متوقف کنیم. برای مثال وقتی با قدرت تمام با خودمون بگیم: «بس کن!»، تصویر ذهنی مرتبط با توقف یا وقفه ، پیش چشممون ظاهر میشه؛ یا میتوانیم تابلوی ایست رو با رنگ قرمز درخشان تصور کنیم، یا حتی صدای شخصی رو که در زندگی ما نفوذ داره بشنویم.
اگه این روش موثر نبود، میتونیم از شخص سومی مثل همسر یا دوست خودمون بخوایم که هر زمان خشمگین شدیم، به ما یادآوری کنه و بهمون بگه: «بس کن!». البته اگر ظرفیت شنیدن این جمله رو از اونها نداریم، بهتره این کار رو از اونها نخواهیم.
2. چالش افکار
یکی از راههای موثر در رویارویی با افکار منفی و خشمگینانه، به چالش کشیدن اونهاست. گاهی تعبیر نادرست از یک موضوع، فکر ما رو در مسیر اشتباهی میندازه، و به خشم ما دامن میزنه. روانشناسان وجود برخی از خطاهای شناختی رو در بروز خشم موثر میدونن. آگاهی از خطای شناختی به ما کمک میکنه تا با دقت در افکار و باورهامون دربارۀ خودمون، دیگران و حتی جهان، به بررسی و تحلیل اونها بپردازیم و اونها رو به چالش بکشیم، تا از این مسیر به اصلاح افکار خشمبرانگیز و در نتیجه اصلاح و کنترل باورهای خشمگینانهِ خودمون بپردازیم. این خطاها عبارتند از:
– ذهنخوانی
ذهنخوانی یعنی بدون اینکه چیزی درباره فکر یا احساس دیگران یا انگیزۀ عمل اونها بدونیم، تصمیم بگیریم و قضاوت کنیم. برای مثال اگر دوستمون سر قراری که داشتیم نیاد، چه فکری میکنیم؟ اگه به خودمون بگیم: «به من اهمیت نمیده» دچار ذهن خوانی شُدیم و احتمال خشمگین شدنمون وجود داره. در چنین موقعیتی برای مقابله با خشم باید داشتۀ ذهنی خودمون رو آزمایش کنیم و به چالش بکشیم. مثلا در این باره با دوستمون صحبت کنیم و علت نیومدنش رو بپرسیم. اونوقت متوجه میشیم که اون با ما مشکلی نداره، بلکه به دلیل مشغلۀ کاریِ زیاد نتوانسته سر قرار حاضر بشه. امیرمومنان (ع) میفرماید:
«ضَعْ أَمْرَ أَخِیكَ عَلَی أَحْسَنِهِ حَتَّی یأْتِیكَ مَا یغْلِبُكَ مِنْهُ وَ لَا تَظُنَّنَّ بِكَلِمَه خَرَجَتْ مِنْ أَخِیكَ سُوءاً وَ أَنْتَ تَجِدُ لَهَا فِی الْخَیرِ مَحْمِلًا»
رفتارهای دیگران را به بهترین شکل تصور کن و هیچ سخنی را از آنان در جایی که بتوانی فضای خیری برای آن در نظر بگیری، به بدی تحلیل نکن.
– تفکر همه یا هیچ
تفکر همه یا هیچ یعنی بدون تمرکز بر همۀ جنبههای مثبت یا منفی یک موقعیت یا یک مسئله، همه چیز رو در افراط و تفریط، سیاه و سفید یا بد و خوب بینیم. در این وضعیت با استفاده از اصطلاحات بیش از حد تعمیم یافته مثل «همیشه، هرگز، هر و هیچ» فکر میکنیم. برای مثال در زندگی مشترک اگر شوهر یکیدوبار به خواست همسرش پاسخ رد بده، همسر به طور کلی شوهرش را منفی میبینه و همۀ خوبیهای زندگی شون رو فراموش میکنه و با خودش میگه: «اون هیچ وقت به من اهمیت نمیده!» در حالی که اگر لحظهای فکر کنه، قطعاً زمانهایی رو به یاد میاره که او به کمکش اومده.
– برچسب زدن
بر چسب زدن در واقع شکل حاد تفکر همه یا هیچه. وقتی رفتار نادرستی از خودمون یا اطرافیان ببینیم، بدون در نظر گرفتن ویژگیهایی که در سالها از اونها دیدیم، برچسب منفی و عیبجویانه میزنیم. برای مثال اگر در کاری موفق نشیم اینطور میگیم که: «من عُرضۀ هیچ کاری رو ندارم»؛ این برچسبهای منفی که بوسیلۀ اون ویژگیهای غیر انسانی را به خودمون یا دیگران نسبت میدیم، اغلب زمینه ساز خشم و پرخاشگریاند. برای اصلاحِ این فکر، بهتره به حافظهمون برگردیم و از خودمون بپرسیم: «آیا زمانهایی نبوده که کار درست را انجام داده باشم؟» و با این کار به مقابله با خشم بپردازیم.
– بزرگنمایی (فاجعهسازی)
در این وضعیت اثر منفی اعمال یک شخص یا رویداد رو بسیار فراتر از حقایق موجود بزرگنمایی میکنیم یا بیش از حد بزرگ میبینیم. در نتیجه از کاه کوه میسازیم. برای مثال اگر ماشینمون روشن نمیشه، با خودمون میگیم:«چه مصیبتی! به هیچ کارم نمیرسم». بهترین راه حل برای تصحیح این خطا، اینه که در درجۀ شدت و جدی بودن مسئله شک کنیم. آیا واقعا فاجعهای رخ داده یا هیچ راه حلی وجود نداره؟
– پیشبینی منفی
بعضی اوقات بدون هیچ دلیل واقعی پیشبینی میکنیم که یک موقعیت، نتیجۀ بدی خواهد داشت؛ بدون اینکه به شکلی واقع بینانه پیامدهای احتمالی اون رو در نظر گرفته باشیم. برای مثال وقتی شخصی در ترافیک شدید قرار میگیره، اینطور پیشبینی میکنه: «بیرون اومدن از این مخمصه کار حضرت فیله! حتما دیر سرکار میرسم و رئیس از دستم حسابی عصبانی میشه»!
این پیشبینی منفی میتونه باعث خشم و ناراحتی بشه. برای تصحیح فکرمون در این موقعیت و مقابله با خشم میتونیم از خودمون بپرسیم: «آیا این پیش بینی اساساً واقعیت داره؟ آیا من توانایی این رو دارم که به درستی پیشبینی کنم که چه چیزی قراره رخ بده»؟
– به خود گرفتن
برخی اوقات بدون هیچ دلیل و مدرک واقعی فکر میکنیم که گفتهها یا اعمال فلان شخص متوجه ماست. برای مثال هنگام رانندگی برای رفتن به محل کار، ماشینی ازمون سبقت میگیره و اینطور فکر میکنیم که: «نگاه کن، اون عمداً راه را بر من بست».
شاید اینجوری که فکر میکنیم باشه، ولی عمل او ممکنه به ما هیچ ربطی نداشته باشه. به احتمال بسیار اون راننده میخواسته زودتر به محل کارش برسه و بدون هیچ منظوری تصمیم گرفته مسیرش را تغییر بده.
– تعمیم افراطی
این خطا زمانی پیش میاد که پیشامدی منفی رو به سراسر زندگیمون نسبت بدیم. برای مثال اگر یک بار دعا یا درخواستی که در درگاه خداوند انجام دادیم دیر مستجاب بشه شروع به شکایت میکنیم که: «خدا هیچ وقت توجهی به من نداره» یا «من در ارتباط گرفتن با خداوند هیچ وقت موفق نبودم!» بهتره همون لحظه از خودمون بپرسیم: «آیا واقعا هیچ زمانی دعاهای من نزد خداوند مستجاب نشده»؟ یا اینکه «آیا فقط مستجاب شدن دعا رو با برآورده شدن اون حاجت میشه فهمید»؟
3. ذهن گردانی
در این روش تلاش میکنیم افکار مثبت و منطقی را جایگزین افکار منفی و خشم برانگیز کنیم. وقتی فکر ما روی مطلب جدیدی متمرکز میشه، خود به خود موردی که سبب عصبانیتمون شده از ذهن خارج میشه؛ زیرا در آنِ واحد نمیتونیم روی دو موضوع تمرکز کنیم.
پیشنهاد میکنم برای منحرف کردن فکرمون از موضوع خشم برانگیز و مقابله با خشم به این موضوعات فکر کنیم؛
-این مطلب رو به یاد بیاریم که امروز آخرین روز زندگی ماست و زندگی کوتاهتر از اونه که که سر هر موضوعی غضبناک بشیم. اگر این اتفاق هر روز برای ما بیفته، به آسونی هر چه تمام تر میتونیم خشم و پرخاشگری رو کنار بگذاریم و اون رو فراموش کنیم. امام صادق (ع) فرمودند:
«ذِکرُ المَوتِ یُمیتُ الشَّهَواتِ فی النَّفسِ»[2]
یاد مرگ، خواهشها و شهوات نفس را میمیراند.
امام علی (ع) نیز فرمودند:
« آدمی هنگامی به طور اساسی بر مهار خشم توانا میشود که آرمانها و باورها و ارزشهای معنوی، جان او را گرفته باشد و اندیشۀ او افقهای دور دست را نبیند و به یاد آخرت و زندگی واپسین باشد».
و فرازی دیگر به مالک اشتر فرمود:
«ای مالک، تو نمیتوانی خشم را مهار سازی، مگر اینکه به معاد و زندگی اخروی بیندیشی».
-در ذهن خودمون تصور کنیم که کنار دریا نشستهایم و امواج به آرامی به ساحل میخورند یا در دشتی سر سبز قدم میزنیم.
-از یک تا ده بشماریم یا از صد، هفتتا هفتتا کم کنیم؛
-یک سورۀ قرآن یا یک شعر را از حفظ بخوانیم؛
-به محرکهای محیطی که برامون جالب هستند توجه کنیم.
در همۀ مواردی که خشمگین شدیم میشه از این روشها استفاده کنیم. برای مثال زمانی که در ترافیک گیر افتادیم و ناراحتی هستیم، تلاش کنیم در رویای خودمون فرو بریم و یک سفر زیارتی یا سیاحتی فراموش نشدنی را به یاد بیاریم. در همین حال که قایق افکار ما در دریای خیال شناور شده، گره ترافیک باز خواهد شد.
ب- ذکر و دعا برای مقابله با خشم و فرونشاندن آن
میتونیم برای مقابله با خشم به ذکر و یاد خدا روی بیاریم. یاد خدا آرامبخش دلهاست! زمانی که انسان در کوران حوادث و تنگناهای زندگی قرار میگیره و در تلاطم امواج مشکلات، آرامش خودش رو از دست میده، تنها چیزی که اطمینان و آرامش را به او برمیگردونه، ذکر خداونده.
«الَّذِینَ آمَنُواْ وَتَطْمَئِنُّ قُلُوبُهُم بِذِکْرِ اللّهِ أَلاَ بِذِکْرِ اللّهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوبُ»[3]
[بازگشتگان به سوی خدا] کسانی [هستند] که ایمان آوردند و دل هایشان به یاد خدا آرام می گیرد، آگاه باشید! دل ها فقط به یاد خدا آرام می گیرد.
قلبی که به درجۀ اطمینان و آرامش رسیده باشه، حدّاکثر کنترل رو بر نفس خودش داره و از طغیان اون جلوگیری میکنه.
اونطور که در روایات تاکید شده، در زمان عصبانیت تلاوت آیات قرآن یا زمزمه کردن برخی اذکار میتونه آرامش رو به انسان برگردونه. ذکر لاحول و لاقوة الا بالله را بسیار بخوانید. تکرار أعوذ بالله من الشیطان الرجیم نیز مفیده؛ برای در امان موندن از خشم باید از شیطان به خدا پناه برد و بر خشم که نتیجۀ تلاش شیطانه چیره شد. تکرار ذکر أستغفر الله ربی و أتوب إلیه هم مفیده. در متون دینی و روایات توصیه شده برای فرونشاندن خشم باید از دعا به درگاه الهی مدد بگیریم.
در سيرۀ امام صادق (ع) وارد شده که هرگاه بر حضرت حالت غيظ دست میداد، ابتدا درود بر پيامبر (ص) ميفرستادند، بعد آيۀ15 سورۀ توبه را تلاوت میکردند:
«وَ يُذْهِبْ غَيْظَ قُلُوبِهِمْ و َيَتُوبُ اللّهُ عَلَى مَن يَشَاء وَاللّهُ عَلِيمٌ حَكِيمٌ؛ (و خشم دل هایشان را از میان ببرد؛ و خدا توبه هر کس را بخواهد می پذیرد؛ و خدا دانا و حکیم است)». سپس اين دعا را ميخواندند:
«اللَّهُمَّ اغْفِرْ ذُنُوبِي وَ أَذْهِبْ غَيْظَ قَلْبِي وَ أَجِرْنِي مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيمِ وَ لَا حَوْلَ وَ لَا قُوَّةَ إِلَّا بِاللَّهِ الْعَلِيِّ الْعَظِيم»[4]
خداوندا! گناهانم را ببخش و غيظ دلم را برطرف ساز و مرا از شيطان راندهشده، پناه بده و هر تحرك و توانايی فقط بهواسطۀ خداوند بلندمرتبه و بزرگ است.
ج- استفاده از مهارتهای پاداش دادن یا جریمه کردن برای مقابله با خشم
ما میتونیم هر زمانی که خشممون رو در رویارویی با موقعیت خشمبرانگیز کنترل کردیم به خودمون پاداش بدیم و بابت هر عملی که باعث تقویت این کنترل میشه خداوند رو شکر کنیم و سجده شکر به جا بیاریم. همچنین در صورت بروز رفتارهای نامطلوب خودمون رو جریمه کنیم. در زندگی علماء دین اومده که گاهی برای از بین بردن صفات رذیله، خود رو جریمه میکردن. مثلاً هر زمانی که خشم نامعقولی رو مرتکب میشدند روزه میگرفتند یا بخشی از مال خودشون رو در راه خدا انفاق میکردند. بنابراین اگر قصد داریم کاری رو پیوسته ادامه بدیم یا در ترک کاری موفق باشیم میتونیم از روش تشویق یا جریمه استفاده کنیم.
د- بهکارگیری مهارتهای آرامسازی برای مقابله با خشم
یکی از روشهای مناسب برای کنترل احساسات و هیجانها، از جمله خشم، پرورش مهارت آرامسازیه. وقتی عصبانی هستیم، استفاده از روش خود آرامسازی بسیار مفید خواهد بود. این مهارت اغلب در مدیریت نگرانی و استرس به کار میره، اما میتونیم در مدیریت خشم هم از اون استفاده کنیم و خودمون رو برای رویارویی با موقعیت خشم برانگیز آماده کنیم. برخی از روشهای آرام سازی عبارتند از:
-استفاده از مهارت تنفس آرام و عمیق، که در اون باید هوا رو تا جایی که ممکنه به آرامی از راه بینی به ریه ببریم؛ سپس مکثی کوتاه کنیم و از یک تا شش بشمریم. بعد از اون هوا رو از راه دهان خارج کنیم. شش بار استفاده از این مهارت آرامش رو در ما ایجاد خواهد کرد. میتونیم تنفس عمیق رو به صورت تمرینی روزانه انجام بدیم.
-استفاده از مهارت آرام کردن عضلات؛ در این روش کافیه با شروع تنش عضلانی که هشدار دهندۀ آغاز خشم و پرخاشگریه با انقباض و رها کردن اختیاری تک تک عضلات دست و پا، آرام سازی ارادی عضلات را انجام بدیم. مثلاً عضلات پا را سفت کنیم و چند ثانیه به این حالت نگه داریم و بعد رها کنیم. وقتی عضلات پا شل میشه خون به راحتی در عضلات جریان پیدا میکنه. به همین دلیل در پاها احساس گرمی میکنیم. با این کار سطح تنش کاهش پیدا میکنه و احتمال بروز پرخاشگری به حداقل میرسه.
هـ- مهارت تخلیه هیجان برای مقابله با خشم
گاهی پیش میاد که میتونیم خشممون رو کنترل کنیم اما احساس عصبانیت در ذهنمون باقی میمونه. اگر عصبانیت تخلیه نشه مشکل آفرینه؛ عصبانیتی که در درون ما باقی بمونه ممکنه موجب مشکلات جسمانی گوناگونی مثل افزایش فشار خون، سردرد، افسردگی، مشکلات قلبی و حتی سکته بشه.
خشم سرکوب شده همچنین موجب مشکلات دیگهای مثل خودخوری، عیبجویی همیشگی و رفتار پرخاشگری انفعالی میشه. بنابراین بهتره هرچه زودتر خودمون رو از قید این عصبانیتها رها کنیم.
و- تغییر حالت فیزیکی برای مقابله با خشم
زمان مسلط شدن خشم در خودمون تغییر فیزیکی ایجاد کنیم. این تغییر زمینهای را فراهم میکنه تا تمرکزمون بر موضوع خشم برانگیز از بین بره و در نتیجه کنترل خشم آسانتر بشه. برای مثال کمی قدم بزنیم یا یک لیوان آب سرد نوشجان کنیم تا از خشم فاصله بگیریم. در کتب دینی از اولیای دینی احادیثی وارد شده که اشاره دارن باید از موقعیت خشمبرانگیز خارج شد و تغییر حالت داد. به طور مثال اگر ایستادهاید بنشینید و صورتتان را از آن صحنه برگردانید، و اگر نشستهاید به پهلو روی زمین دراز بکشید. اگر بازهم آرامش پیدا نکردید، آب سرد به صورت خود بزنید یا وضو بگیرید و یا غسل کنید.
پیامبراکرم (ص) یکی از راههای مهار خشم را گرفتن وضو بیان کردند:
«اِنَّ الغَضَبَ مِنَ الشَّيطانِ وَ اِنَّ الشَّيطانَ خُلِقَ مِنَ النّارِ وَ اِنَّما تُطفَأُ النّارُ بِالماءِ فَاِذا غَضِبَ اَحَدُكُم فَليَتَوَضَّاْ»[5]
همانا خشم از شیطان است و شیطان از آتش آفریده شده و آتش با آب خاموش میشود. پس هرگاه فردی از شما خشمگین شد، وضو بگیرید.
شاید، بنابراین سخن شریف، بتوان برای مهار خشم، از نوشیدن آب سرد، شستن صورت و دوش گرفتن با آب سرد نیز استفاده کرد؛ چون با آب میتونیم آتش خشم را خاموش کنیم.
در بعضی از روایات، وارد شده که هنگام عصبانیت بر زمین سجده کنیم شاید همین حالت سجده آرامش بخش باشه. گاهی ضروریه که انسان صحنۀ بحث و جدل را ترک کنه تا از افزایش خشم جلوگیری بشه. البته ترک صحنه نباید به گونهای باشه که دلیل عصبانیت بیشتر در دیگران بشه.
ز- تقویت شوخطبعی
یکی از راههای مقابله با خشم تقویت شوخطبعیه. هنگام بروز خشم برای اینکه بیش از حد جدی به نظر نرسیم شوخی کنیم. بله! شوخی و مزاح میتونه از میزان عصبانیت ما یا حتی دیگران کم کنه. ممکنه بگید به کار بردن شوخطبعی و داشتن خشم به طور همزمان سخته؛ ولی میتونیم پیش از غرق شدن کامل در خشم به جنبههای خندهدار رویداد توجه کنیم. شوخ طبعی بار مشکلات ما را سبک میکنه تا موقعیت استرسزا رو تحمل کنیم. شوخ طبعی همچنین موجب خوشبینی میشه و توان ما رو برای برخورد با مشکلات و مسائل افزایش میده. اولیای دینی ما نیز بر شوخی و بذلهگویی تاکید کردن و اون رو از نشونههای مومن دونستن. رسول خدا (ص) میفرمایند:
اَلمُؤمِنُ دَعِبٌ لَعِبٌ وَالمُنافِقٌ قَطِبٌ غَضِبٌ
مؤمن شوخ و شنگ است و منافق اخمو و عصبانى.
اما مطلبی که لازمه به اون توجه داشته باشیم اینه که شوخی تا جایی مطلوبه که موجب تحقیر یا مسخره کردن دیگران نشه و گناهی در پی نداشته باشه و از حد معمول تجاوز نکنه. همون طور که در آموزههای اسلام حدود شوخ طبعی رو مشخص کردن.
ح- تقویت روحیۀ عفو و گذشت
عفو و گذشت قویترین و موثرترین دارو برای خاموش کردن آتش عصبانیته. اگر بتونیم کسی رو که ناراحتمون کرده، ببخشیم، دیگه عصبانی نخواهیم بود. بخشش و عفو بدین معناست که از همۀ احساسات منفی مربوط به یک رویداد آزاد بشیم. بنابراین کسی که میگه «من بخشیدهام، ولی فراموش نمیکنم»، نشون میده که نبخشیده.
در آموزههای دینی ما نیز مطالب بسیاری دراهمیت عفو و بخشش مطرح شده. برای نمونه خداوند در آیۀ 22 سورۀ نور میفرماید:
«وَ لْيَعْفُوا وَ لْيَصْفَحُوا أَلَا تُحِبُّونَ أَن يَغْفِرَ اللَّـهُ لَكُمْ وَ اللَّـهُ غَفُورٌ رَّحِيمٌ»
و بايد عفو كنند و گذشت نمايند. مگر دوست نداريد كه خدا بر شما ببخشايد؟ و خدا آمرزندۀ مهربان است.
امام سجاد (ع) نیز در دعای مکارم الاخلاق چنین فرمودهاند:
«سَدِّدْنِی لِأَنْ أُعَارِضَ مَنْ غَشَّنِی بِالنُّصْحِ وَ أَجْزِیَ مَنْ هَجَرَنِی بِالْبِرِّ وَ أُثِیبَ مَنْ حَرَمَنِی بِالْبَذْلِ»[6]
رستگارى بخش مرا تا کسى را که با من ناراستى کند به اخلاص پاسخ دهم و کسى راکه از من دورى گزیند به نیکویى جزا دهم و کسى را که مرا محروم مى دارد به بذل واحسان بنوازم.
خوبه به این نکته توجه کنیم که گذشت موجب میشه در کشمکشها، برگ برنده همیشه دست ما باشه؛ چون از موضع قدرت و با اعتماد به نفس از خطای افراد چشمپوشی میکنیم و از نظر اخلاقی طلبکار خواهیم بود.
در پایان باید به این نکته توجه داشت که راه حل مقابله با خشم و عصبانیت منفی، شناخت صحیح نقاط حساسمون نسبت به عصبانیته و بعد از شناخت اونها باید به صورت منظم و برنامه ریزی شده از حساسیت ایجاد شده نسبت به این موقعیت ها و الفاظ کم کنیم تا بتونیم با موفقیت با خشم افراطی خودمون که باعث آزار دیگران و از کوره در رفتن خودمون میشه مقابله کنیم.
[1].شرح غرر، ج3، ص384
[2].بحارالانوار،ج6،ص133
[3].سورۀ رعد، آیۀ28
[4].مکارم الاخلاق، ص350
[5]. نهج الفصاحه، ح660
[6].مفاتیح الجنان
عالی بود
لطفاً در مورد نقش کظم غیظ در اصلاح روابط خانوادگی
در حوزه تفکر
رفتار
گفتار
هم مطلب بذارید
با سلام و احترام
در این زمینه مقالاتی در سایت ایمانور منتشر شده است. از جمله مقاله «کظم غیظ»، مقاله «حلم و بردباری» و مقالات خانواده
برای این منظور میتوانید به بخش مقالات سایت ایمانور به آدرس زیر مراجعه نمایید:
https://imanoor.com/blog/
طاهره ریسیان خیلی مچکرم و ممنون بسیار عالی بود
از لطف شما سپاسگزاریم
سلام خیلی خوب بود
حال این سوال رو من دارم که کظم غیظ چه نقشی میتونه در اصلاح روابط خانوادگی داشته باشه
با سلام و احترام
از لطف شما سپاسگزاریم.
در این زمینه مقالاتی در سایت ایمانور منتشر شده است. از جمله مقاله «کظم غیظ»، مقاله «حلم و بردباری» و مقالات خانواده
برای این منظور میتوانید به بخش مقالات سایت ایمانور به آدرس زیر مراجعه نمایید:
https://imanoor.com/blog/
واقعا عالی بود😍♥️
از لطف شما سپاسگزاریم.
سلام با تشکر از توضیحات کاملتون
با عرض سلام و احترام
از لطف و توجه جنابعالی سپاسگزاریم