فهرست مطالب این مقاله را ببینید
- 1 سند زیارت عاشورا
- 2 آثار معنوی خواندن زیارت عاشورا
- 3 زیارت عاشورا، بیانگر مصیبتی عظیم
- 4 کیفیت خواندن زیارت عاشورا
- 5 زیارت عاشورا؛ کیمیای سعادت
- 6 بهترین زمان خواندن زیارت عاشورا
- 7 آیا خواندن زیارت عاشورا بار منفی دارد؟
- 8 داستان همسر استاد اشرف آهنگر
- 9 سفارش مؤکد امام زمان (عج) بر زیارت عاشورا
- 10 معجزه زیارت عاشورا
- 11 اهمیت زیارت عاشورا نزد علما و بزرگان
زیارت عاشورا، یکی از مهمترین و پرفضیلتترین زیارات در فرهنگ شیعه به شمار میآید که به مناسبت واقعه عاشورا و شهادت امام حسین (علیهالسلام) و یاران او در کربلا وارد شده است. این زیارت به عنوان نماد محبت و ارادت شیعیان به اهل بیت (علیهمالسلام) و تداوم یاد عاشورا، بیزاری از دشمنان اهل بیت (علیهمالسلام) است که با خواندن جملات خاص، وفاداری به اصول اسلامی و مخالفت با ظلم را نشان داده میشود. علاوه بر آن زیارت عاشورا دستاوردهای ارزشمندی برای مومنان به همراه دارد که در فرازهای آن به وضوح دیده میشود. همچنین امامان معصوم (علیهمالسلام) و علما و بزرگان دین نیز به خواندن و کسب معرفت از آن سفارش کردهاند.
آنچه گفتنی است این که برای کسب معرفت نسبت به هر موضوعی بهتر است ابتدا سطح آگاهی خود را نسبت به جوانب مختلف آن موضوع بالا برد، سپس به آن پرداخت تا بتوان به درک واقعی از آن موضوع رسید. از این رو در این مقاله به تبین آثار و برکات معنوی و چگونگی مراقبت میپردازیم.
سند زیارت عاشورا
یکی از زیاراتی که که در راستای حفظ هویت شیعه و گسترش فرهنگ عاشورا در جامعههای اسلامی معرفی شده است، زیارت عاشورا است، اما باید دید که این زیارت از سندیت معتبری برخوردا است. در مورد سند این زیارت معروف آمده است که: زیارت عاشورا در کتاب کامل الزیارات نوشته ابن قولویه در قرن چهارم هجری نقل شده است. این زیارت از زیارتهاى معروفی است که از امام باقر (علیهالسلام) میباشد. امام باقر (علیهالسلام) متن این زیارت را به یکی از اصحابشان به نام علقمه بن محمد حضری آموزش داده است[1].
افزون بر آن، آیتالله میرزا جواد ملکی تبریزی از عرفای بالله و علمای بنام شیعه معتقد است که زیارت عاشورا نیازی به بررسی سندی ندارد؛ زیرا این زیارت، مشهور و جزو شعارها و باورهای شیعه شده است و مضامین آن نیز در در روایات صحیح وجود دارد[2].
از سوی دیگر در متون و منابع کهن منابع زیارت عاشورا، کتاب «مصباح المتهجد» شیخ طوسی و و «المزار الکبیر» محمد بن جعفر مشهدی و «مصباح الزائر» سید بن طاووس و «المصباح» کفعمی میباشد.
مرحوم شیخ طوسی این زیارت را به سه طریق از امام باقر و امام صادق (علیه السلام) و مرحوم ابن قولویه به دو طریق نقل کرده اند. روایتی که از امام باقر(علیه السلام) نقل شده منتهی به علقمۀ بن محمد حضرمی و حدیث امام صادق (علیه السلام) منتهی به صفوان بن مهران جمّال میشود.
زیارت عاشورا؛ حدیث قدسی
در فضيلت اين زيارت همين بس كه بر خلاف ساير زيارات كه از معصومين (عليهمالسلام) نقل شده، اين زيارت به شكل حديث قدسى [هر حديثى و كلامى كه از خداوند متعال بوده و در قرآن نباشد حديث قدسى گويند] روايت شده است. بدین معنا که ائمّه هدى عليهم السلام آن را از پيامبر اكرم (صلّىاللهعليهوآله) نقل كردهاند كه جبرئيل امين آن را از سوى خداوند براى او آورده است.

آثار معنوی خواندن زیارت عاشورا
آثار و برکات فراوانی درباره خواندن زیارت عاشورا در احادیث و روایت ائمه معصومین (علیهمالسلام) آمده است که به چند نمونه اشاره میکنیم:
درخواست علقمه از امام محمد باقر (ع)
علقمه بن محمد حضرمی مىگوید: به محضر امام محمد باقر (علیهالسلام) عرض کردم: به من دعایى یاد دهید که در روز عاشورا، هنگام زیارت امام حسین (علیهالسلام) بخوانم و نیز دعایى تعلیم دهید که به وسیله خواندن آن دعا، هنگامى که او را از نزدیک یا از راهِ دور، هنگامى که از خانهام (و به نیت زیارت ایشان بدان سو) اشاره مىکنم، بخوانم.
امام فرمود: «اى علقمه پس از آن که به آن حضرت با سلام اشاره کردى ، دو رکعت نماز بخوان و پس از آن این قول (متن زیارت ) را مىخوانى. پس هنگامى که این زیارت را خواندى در حقیقت او را به چیزى خواندى که هرکس از ملائکه که بخواهند او را زیارت کند به آن مىخوانند. و خداوند براى تو هزار هزار سیئه محو مىکند و تو را هزار هزار درجه بالا مىبرد. جزو کسانى مىباشى که در رکاب اباعبدالله (علیهالسلام) به شهادت رسیدند، حتى در درجات آنها هم شریک مىشوى و براى تو ثواب هر پیامبر و رسولى و هر کس که حسین (علیهالسلام) را از زمان شهادتش تا به حال زیارت کرده، را مىنویسند.
پس اینگونه مىگویى: «السلام علیک یا ابا عبدالله …»؛ سپس متن کامل زیارت عاشورا را نقل کردند[3].
فواید استمرار بر خواندن زیارت عاشورا
پس از نقلِ متن کامل زیارت امام باقر (علیهالسلام) فرمودند: «اگر توان دارى كه هر روز امام حسين (عليهالسلام) را با اين زيارت (زیارت عاشورا)، زيارت كنى، چنين كن كه تمام آنچه از ثواب گفته شد برايت نوشته مىشود انشاءاللَّهتعالى[4]».
علاوه بر آن مداومت بر خواندن اين زيارت، آثار و بركات ويژهاى را به دنبال دارد؛ حتّى سبب مىشود نزدیکان، دوستان و همسايگان خواننده زیارت عاشورا، مشمول بركات و نتايج آن گردند و الطاف الهى شامل حال آنها شود.
برکات مواظبت بر زیارت عاشورا
امام صادق (علیهالسلام) به صفوان میفرماید: «زیارت عاشورا را بخوان و بر آن مواظبت کن، به درستی که من چند چیز برای خواننده آن تضمین میکنم:
۱. زیارتش قبول شود.
۲. سعی و کوشش او مشکور باشد.
۳. حاجات او هر چه باشد از طرف خدا بزرگ برآورده شود و ناامید از درگاه خدا برنگردد.
بعد فرمود: ای صفوان! هرگاه حاجتی داشتی، پس به وسیله این زیارت به سوی خدا توجه کن در هرجا و مکانی که هستی و این دعا را بخوان و حاجتت را از خدا بخواه که برآورده میشود[5].
ارزش زیارت عاشورا
امام محمد باقر (علیهالسلام) اینگونه آمده است که: «اگر مردم میدانستند زیارت امام حسین (علیهالسلام) چه ارزشی دارد، از شدت شوق و علاقه میمردند و حسرت رسیدن به آن پاداشها، جسم و روح آنها را پاره پاره میکرد[6]».
سوگند خداوند بر زائر تلاوت کننده زیارت عاشورا
امام صادق (علیهالسلام) همچنین فرمودهاند: «خداوند سوگند یاد کرده که زیارت زائری که زیارت عاشورا را تلاوت نماید، بپذیرد و نیازمندیهایش را برآورده سازد. او را از آتش جهنم برهاند و در بهشت برین جای دهد و همچنین حق شفاعت و دستگیری کردن از دیگران را به وی عطا نماید[7]».

زیارت عاشورا، بیانگر مصیبتی عظیم
زیارت عاشورا انعکاس عظمت مصیبت و مظلومیت امام حسین (علیهالسلام)، خامس آل عبا و سنگینی حادثه کربلاست و همه اهل اسلام را متأثر کرده است. این مصیبت عظیم بر عرشیان آسمان و زمین سنگین آمد.
مصیبتی عظیم که خونبهای آن را فقط خداوند میگیرد؛ از این رو در زیارت عاشورا به حضرت سیدالشهدا (علیهالسلام) لقب «ثارالله» داده شده است؛ چراکه حضرت متعلق به جهان انسانیت و بشریت و عالم هستى و ذات پاک خداست، بنابراین خونبهاى او را میگیرد.
کیفیت خواندن زیارت عاشورا
در خصوص چگونگی خواندن زیارت عاشورا در روايت علقمه از امام باقر (عليهالسلام) این چنین آمده است که در ابتدای زیارت عاشورا سلامى به حضرت داده و دو ركعت نماز خوانده شود، سپس شروع به خواندن زيارت كنند و آن را زمزمه کنند.
«السَّلامُ عَلَيْكَ يا اباعَبْدِاللَّهِ، السَّلامُ عَلَيْكَ يَابْنَ رَسُولِ اللَّهِ، …[8]»
همچنین كسانى كه موفّق به گفتن صد مرتبه لعن و سلام نشوند، مىتوانند يك مرتبه (به قصد رجا) را بخوانند.
در روايتى از امام هادى (عليهالسلام) آمده است که هر كس لعن و سلام زيارت عاشورا را يك بار بخواند و پس از لعن نود و نه بار بگويد: «اللَّهُمَّ الْعَنْهُمْ جَمِيعاً» و پس از یک بار سلام نيز نود و نه بار بگويد: «السَّلامُ عَلَى الْحُسَيْنِ وَ عَلَى عَلِىِ بْنِ الْحُسَيْنِ وَ عَلَى اوْلَادِ الْحُسَيْنِ وَ عَلَى اصْحابِ الْحُسَيْنِ» كفايت مىكند[9].
زیارت عاشورا؛ کیمیای سعادت
یکی از زیاراتی که به عنوان کیمیای سعادت و گنجی پربها از آن در بین ادعیه و زیارت یاد میشود، زیارت پرفیض عاشوراست که فرازهای آن سراسر معنا و معرفت است و دستاوردهایی را به دنبال دارد که عبارتند از:
۱. در ابتدای زیارت عاشورا، عرض سلام و ارادت میکنیم: «السَّلامُ عَلیكَ یا أَباعَبْداللَّه».
سلام به معنی تسلیم محض، عشق، اخلاص، مودت و زیارت است. نوعی توسل به آن ذات مقدسی است که به زیارتش میپردازیم. سلام هم تحیت است و هم اعلام آشتی و هم به معنی تسلیم محض است و خطاب به امام حسین (علیهالسلام) اعلام میکنیم که با ایشان و مکتبشان همراه هستیم.
با این عرض سلام جان و عزیزان و مال خود را در اختیار راه امام حسین قرار میدهیم و فدای آن حضرت میکنیم. «بِاَبی اَنْتَ وَ اُمّی…»
سلام بر ائمه موجب ترفیع درجه از طرف خدا برای آنهاست و به جهت آن که واسطه فیض الهی هستند، آن سلام برای ما نیز عامل رفعت درجه خواهد شد.
۲. خطاب امام حسین (علیهالسلام) با عنوان «اباعبدالله» نکتهای مهم در زیارت عاشوراست؛ چراکه پدر بندگان مخلص خداست، تا متوجه باشیم مشغول زیارت کسی هستیم که در اثر بندگی و اطاعت خدا به مقام پادشاهی عالم رسیده و واسطه فیض بندگان خدا به سوی معبود است.
۳. سلام به امامی که فرزند آخرین پیامبر و رسول خدا (صلّیاللهعلیهوآله) و وارث علم آن حضرت است: «السَّلامُ عَلیكَ یابْنَ رَسُولِ اللَّه».
۴. سلام به امامی که فرزند امیرالمومنین (علیهالسلام) و وارثِ مقامِ ولایت و وصایت است و خداوند به او و فرزندانش مودت و محبت داشته و از آنها هدایت بگیرند: «السَّلامُ عَلَیكَ یابْنَ أَمِیرِ الْمُؤْمِنِینَ وَ ابْنَ سَیدِ الْوَصِیینَ».
۵. سلام بر پسر فاطمه، زنی والامقام و باعظمت؛ بانویی که سیده و سرور همه زنان عالَم است. حسین وارث همه آن مقامات عالیه مادر است: «السَّلامُ عَلیكَ یابْنَ فاطمةَ سَیدَةِ نِساءِ الْعَالَمِینَ».
۶. ایجاد پیوند معنوی با خاندان عصمت و تشدید علاقه و محبت به آنان، با فراز «اَللّهُمَّ اجْعَلْ مَحْیایَ مَحْیا مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ مَماتی مَماتَ مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ»؛ خدایا حیاتم را حیات [آمیخته به عشق] محمّد و خاندان محمّد و مرگم را مرگ [در حال شیفتگی به] محمّد و خاندان محمّد قرار ده.
۷. تقویت روحیه ظلم ستیزی، با تکرار لعن و نفرین بر ستمگران و ظالمان در این زیارت موجب پیدایش روحیه مبارزه با ظلم شده، ولو با اعلام برائت و نفرت از ستمگران و ابراز محبت به پیروان حق، که پایه های ایمان را محکم میکند.
۸. معرفی امام زمان عجلاللهفرجه به عنوان منتقم خون امام حسین (علیهالسلام) در فراز « أَنْ يَرْزُقَنِي طَلَبَ ثارِكَ مَعَ إِمامٍ مَنْصُورٍ مِنْ أَهْلِ بَيْتِ مُحَمَّدٍ صَلَّى اللّٰهُ عَلَيْهِ وَآلِهِ»؛ درخواست میکنم که خونخواهی تو را همراه پیشوای یاری شده از اهلبیت محمّد (درود خدا بر او و خاندانش) روزی من کند.
۹. طلب عاقبت بخیری و دوری از انحراف از خداوند: «اللّٰهُمَّ اجْعَلْنِي عِنْدَكَ وَجِيهاً بِالْحُسَيْنِ عَلَيْهِ السَّلاٰمُ فِي الدُّنْيا وَالآخِرَةِ»، يَا أَباعَبْدِاللّٰهِ؛ خدایا به حق حسین مرا نزد خود در دنیا و آخرت آبرومند قرار ده.
۱۰. ترویج روحیه شهادت طلبی و ایثار و فداکاری در راه خدا با اسوه قرار دادن حضرت اباعبدالله الحسین (علیهالسلام)، فرزندان و یارانش در راه یاری اسلام.
۱۱. احیای مکتب اسلام و هدف والای امام حسین (علیهالسلام) و مقاومت در برابر ظلم و ستم و استمرار آن در خاندان عصمت و طهارت.
۱۲. اعلام بیزاری از ظالمان و ستمگران و پیروان آنها تا روز قیامت؛ کسانی که در حق اهل بیت (علیهمالسلام) از هیچ ظلم فروگذار نبودند.

بهترین زمان خواندن زیارت عاشورا
شأن نزول زیارت عاشورا در روز عاشوراست. زمان خواندن آن نیز در روز عاشورا توصیه شده است. در ماه محرم و صفر حال و هوای خواندن و اهتمام به آن نزد عاشقان امام حسین (علیهالسلام) بیشتر است. از روایت امام صادق (علیهالسلام) که به صفوان فرمودند: «زیارت عاشورا را بخوان و بر آن مواظبت کن»؛ استفاده میشود که در هر زمان از سال و در هر مکانی میتوان آن را خواند.
آنچه گفتنی است این که بهتر است که انسان آن اموری که در روند تزکیه نفس، شکل گیری شخصیت و حرکت به سوی رشد و تعالی مؤثر است در ابتدای صبح بخواند تا آن روز را اشباع و پر انرژی باشد. اگر مؤمن به این امر در ابتدای روز اهتمام داشته باشد روز آن را پر برکت و پر حاصل خواهد کرد.
آیا خواندن زیارت عاشورا بار منفی دارد؟
از آنجایی که در زیارت عاشورا لعنهای بسیاری بکار برده شده، بعضی از افراد اذعان دارند که زیارت عاشورا بار منفی دارد. دکتر میرباقری به این شبهه در ویدیو پاسخ میدهند.
داستان همسر استاد اشرف آهنگر
شیخ عباس قمی در مفاتیح الجنان آورده است: «حاج ملا حسن يزدى كه از نيكان مجاورين نجف اشرف و پيوسته مشغول عبادت و زيارت بود نقل كرد از ثقه امين حاج محمد على يزدى كه در یزد مرد فاضل صالحى بود و دائما مشغول اصلاح امر آخرت خود بود. او شبها در مقبره خارج يزد كه در آن جماعتى از صلحا مدفونند و معروف است به مزار به سر مىبرد. او همسايهاى داشت كه در كودكى با هم بودند و در نزد يك معلم مىرفتند تا آنكه بزرگ شد و شغل عشارى (باجگیری، زورگیری) پيش گرفت تا آنكه مُرد و در همان مقبره نزديك محلى كه آن مرد صالح بيتوته مىكرد، او را دفن كردند.
پس او را در خواب ديد پس از گذشتن كمتر از ماهى كه در موقیع نيكويى است، نزد او رفت و گفت من مىدانم مبدا و منتهاى كار تو و ظاهر و باطن تو را؛ کارهای تو نتیجهای جز عذاب نداشت. پس به كدام عمل به اين مقام رسيدى؟
گفت: همانطور است كه گفتى؛ من در شدیدترین عذابها بودم. از روز وفات تا ديروز كه زوجه استاد اشرف حداد فوت شد و در اين مكان او را دفن كردند. وی اشاره كرد به موضعى كه قريب صد ذرع از او دور بود. او گفت در شبی که آن زن فوت کرد حضرت ابى عبد الله الحسين (عليهالسلام) سه مرتبه به زيارت او آمدهاند و در مرتبه سوم به رفع عذاب از اين مقبره امر فرمودند و وضعیت ما نيكو و نعمت و لطف به ما زیاد شد.
پس از خواب متحيرانه بيدار شد و آهنگر را نمىشناخت و محله او را نمىدانست. پس در بازار آهنگران به دنبال او گشت و او را پيدا نمود. از او پرسيد: تو همسری داشتی؟ آهنگر گفت: آرى، ديروز به رحمت خدا رفت و او را در فلان مكان (و همان موضع را اسم برد) دفن كردم، از او پرسید: این زن به زيارت اباعبدالله (عليهالسلام) رفته بود؟ گفت: نه؛ گفت: ذكر مصايب او مىكرد؟ گفت: نه؛ گفت: مجلس تعزيهدارى داشت؟ گفت: نه؛ آنگاه آهنگر پرسيد: دنبال چه هستی؟ او خواب را نقل كرد. آهنگر گفت: آن زن به خواندن زيارت عاشورا مواظبت میکرد[10].
سفارش مؤکد امام زمان (عج) بر زیارت عاشورا
در حکایت تشرف جناب حاج سید احمد رشتی به خدمت حضرت ولی عصر ارواحنا فداه در سفر حج، آن حضرت فرمود: «چرا شما عاشورا نمیخوانید؟! عاشورا! عاشورا!![11]».
معجزه زیارت عاشورا
مرحوم حاج شیخ عبدالکریم حائری یزدی میفرمود:
«زمانی که در سامرا، مشغول تحصیل علوم دینی بودم، اهالی سامرا به بیماری وبا و طاعون مبتلا شدند، و همه روزه عدهای بر اثر این بیماری از دنیا میرفتند. روزی عده ای از اهل علم در منزل استادم مرحوم سید محمد فشارکی جمع بودند. ناگاه مرحوم آقا میرزا محمد تقی شیرازی تشریف آوردند و صحبت از بیماری وبا شد، که همه در معرض خطر مرگ هستند.
مرحوم میرزای شیرازی فرمود: اگر من حکمی کنم آیا لازم است انجام شود یا نه؟ همه اهل مجلس پاسخ دادند: بله. فرمود: من حکم میکنم که شیعیان ساکن سامرا از امروز تا ده روز، مشغول خواندن «زیارت عاشورا» شوند و ثواب آن را به روح حضرت نرجس خاتون، والده ماجده حضرت حجت بن الحسن (علیهالسلام) هدیه نمایند، تا این بلا از آنان دور شود. اهل مجلس، این حکم را به تمام شیعیان رساندند و همه، مشغول خواندن زیارت عاشورا شدند.
از فردای آن روز، تلف شدن شیعیان به وسیله ی طاعون متوقف شد و همه روزه، تنها عدهای از اهل تسنن میمردند به طوری که مسئله بر همه آشکار گردید. برخی از اهل تسنن از آشنایان شیعه خود میپرسیدند: سبب این که دیگر کسی از شما تلف نمیشود چیست؟ به آنها گفته بودند: زیارت عاشورا. آنها هم مشغول زیارت عاشورا شدند و بلا از آنها هم برطرف گردید».
اهمیت زیارت عاشورا نزد علما و بزرگان
علما و برزگان جلیل القدر شیعه نسبت به خواندن زیارت عاشورا اهتمام و علاقه ویژهای داشتند. علاوه بر این که خود نسبت به آن اهتمام داشتند خواندن آن را به دیگران نیز توصیه و سفارش میکردند. در ادامه به مواردی از سیره علما در این خصوص میپردازیم:
سیره ی امام خمینی (ره)
در تمام مدت اقامت ایشان در نجف اشرف، جز در موارد استثنایی برنامه زیارت هر شب ایشان هرگز ترک نشد. در اغلب ایام زیارتی، در کنار قبر امام حسین (علیهالسلام) بودند و در دهه عاشورا، هر روز زیارت عاشورای معروفه را با صد مرتبه سلام و صد مرتبه لعن میخواندند[12].
نیکوترین حالت پس از مرگ
مرحوم آیه الله دستغیب در حکایتی درباره برکت خواندن زیارت عاشورا، اینگونه نقل میکند: «یکی از علماءِ نجف حدود یکصد سال پیش، در خواب، حضرت عزراییل را میبیند، پس از سلام میپرسد: «از کجا می آیید؟»، جناب ملک الموت میفرماید: «از شیراز!، روح مرحوم میرزا ابراهیم محلاتی را قبض کردم.»، شیخ میپرسد: «روح او در چه حالی است؟»، عرزاییل میفرماید: «در بهترین حالات و بهترین باغهای عالم برزخ، خداوند هزار ملک را برای انجام دستورات شیخ قرار داده است».
آن عالم پرسید: «آیا برای مقام بالای علمی و تدریس و تربیت شاگرد به چنین مقامی دست یافته است؟»، فرمود: «نه!»، گفتم: «آیا برای نماز جماعت و بیان احکام!»، فرمود: «نه!»، گفتم پس برای چه؟ فرمود: «برای خواندن زیارت عاشورا».
نقل است که مرحوم میرزا، سی سال آخر عمرش، زیارت عاشورا را ترک نکرد و هر روز که به سبب بیماری یا امر دیگری نمیتوانست بخواند، نایب میگرفت.
روزی دو بار زیارت عاشورا
در شرح احوال شیخ مرتضی انصاری رحمه الله، نواده ی شیخ انصاری آوردهاند که: «از جمله عاداتش خواندن زیارت عاشورا بوده که در هر روز، دو بار صبح و عصر آن را میخواند و بر آن بسیار مواظبت مینمود. بعد از وفاتش کسی او را در خواب دید و از احوالش پرسید، در جواب سه مرتبه فرمود: عاشورا، عاشورا، عاشورا[13]».
آرزوی خواندن زیارت عاشورا در تمام سال
عالم جلیل، پدر شیخ عبدالهادی حائری مازندرانی نقل کرده است که من حاج میرزا علی نقی طباطبائی را بعد از رحلتش در خواب دیدم، و به او گفتم: آیا آرزویی داری؟ گفت: یک آرزو دارم و آن این است که چرا در دنیا هر روز زیارت عاشورا نخواندم. رسم سید این بود که در تمام دهه اول محرم، زیارت عاشورا میخواند، ولی بعد از مرگ، افسوس میخورد که چرا در تمام ایام سال، موفق به این زیارت نبوده است[14].

سخن آخر
در پایان باید گفت آنگاه مىتوان از مضامین نورانی زیارتها از جمله زیارت عاشورا بهره عميق و وافر برد كه در معانى آنها دقّت كرد و آن را در وجود خود پياده نمود و به عنوان درسهاى انسان سازى پيام آنها را شنید. در آن محبت به اهل بیت (علیهمالسلام) و بغض و بیزاری به دشمنان آنها را در دل تقویت کرد تا به پاداشهاى عظیم آن در دنیا و آخرت رسید و در روح و جان تحوّل و دگرگونی را ایجاد کرد. از سخنان امامان معصوم و بزرگان اهتمام و مراقبت بر آن را آموخت و از این خیر کثیر غافل نشد.
«اللّٰهُمَّ ارْزُقْنِي شَفاعَةَ الْحُسَيْنِ يَوْمَ الْوُرُودِ، وَثَبِّتْ لِي قَدَمَ صِدْقٍ عِنْدَكَ مَعَ الْحُسَيْنِ وَأَصْحابِ الْحُسَيْنِ الَّذِينَ بَذَلُوا مُهَجَهُمْ دُونَ الْحُسَيْنِ عَلَيْهِالسلام»؛
خدایا! شفاعت حسین را در روز ورود (قیامت) نصیبم کن و پیشینه نیک مرا نزد خود ثابت بدار به همراه حسین و یاران حسین، آنانکه جانشان را در دفاع از حسین بخشیدند.
حتما بعد از خواندن زیارت عاشورا ما را هم دعا کنید.
فایل تصویری زیارت عاشورا با صدای حاج مهدی سماواتی
زیارت عاشورا با صدای علی فانی
[1] . کامل الزیارات، ص ۱۷۵.
[2] . زیارت عاشورا فراتر از شبهه، تبریزی، ص۷۵.
[3] . کامل الزیارات، ص ۱۷۹.
[4] . همان.
[5] . بحارالانوار، ج ۹۸، ص ۳۰۰.
[6] . همان، ج ۱۰۱، ص ۱۸.
[7] . همان.
[8] . مصباح المتهجّد، ص ۷۷۳.
[9] . الذریعه، ج ۱۵، ص ۲۹.
[10] . مقاتیح الجنان.
[11] . داستان های شگفت، شهید دستغیب، ص 316.
[12] . سیمانی فرزانگان، علی مختاری، ص 179.
[13] . زندگانی و شخصیت شیخ انصاری، ص ۳۷۷.
[14] . روضات الجنات، ج 2 ص 282.