
نگاهی اجمالی به مباحث اخلاق در قرآن
این مقاله به زبانی ساده و خودمانی بعضی از مبانی اخلاق در قرآن را به صورت مختصر توضیح میدهد و به این سوالها پاسخ میدهد: آیا اخلاق از امور انسانی است یا از امور دینی که اسلامی و غیر اسلامی داشته باشد؟ چه تفاوتی بین اخلاق اسلامی با سایر اخلاقها وجود دارد؟ ملاک ارزشگذاری کارهای …

حلم و بردباری
حلم یکی از با فضیلتترین صفات انسانی و به معنای بردباری و نوعی آرامش درونی است. انسان حلیم در مواقع خشم و ناراحتی، خود را کنترل میکند تا از آن جوش و خروش خارج شود و به آرامش درونی برسد. در این مقاله به بررسی موضوع حلم و آثار آن میپردازیم. برخی از مطالب مهم …

کظم غیظ
کظم غیظ به معنای فرونشاندن خشم و کنترل آن است. بنابر آموزههای دینی کسی که جلوی خشم خود را بگیرد و آن را کنترل کند جایگاه ویژهای نزد خداوند دارد. در روایات اسلامی برای کظم غیظ آثار فراوان دنیوی و اخروی ذکر شده است. در این مقاله به موضوع کظم غیظ و آثار آن میپردازیم. …

راهکارهای مقابله با خشم
سوالی که وجود داره اینه که وقتی خشم و عصبانیت سراغ آدم میاد چطور میشه باهاش مقابله کرد؟ در این مقاله سعی کردیم روشهای عملی رو برای مقابله با خشم بیان کنیم تا به کمک اونها هر چه بهتر بتونیم خشممون رو کنترل کنیم. البته به کار بستن این موارد احتیاج به تمرین و تکرار …

راهکارهای کنترل خشم
خشم یک نیروی درونی است که کنترل و مدیریت آن اهمیت بالایی دارد. راهکارهای پیشگیرانه برای کنترل خشم بسیار مؤثرند. در این مقاله با بهرهگیری از آموزههای دینی به بررسی این راهکارها میپردازیم. برخی از عناوین مطرح شده در این مقاله عبارتند از: شناخت زمینههای درونی خشم شناخت زمینههای بیرونی خشم پیشگیری از مسیر تفکر …

آثار خشم
خشم یک نیروی درونی است که اگر کنترل نشود آثار مخربی را به همراه دارد. در این مقاله به بررسی آثار خشم و پیامدهای آن میپردازیم. برخی از مطالب مهم مطرح شده در این مقاله عبارتند از: آثار فیزیکی خشم آثار خشم از لحاظ روحی، فکری و معنوی آثار خشم در رفتار انسان چکیده خشم …

عوامل خشم
خشم یک نیروی درونی است که باید کنترل شود. برای کنترل خشم نیاز است که ابتدا عوامل خشم را بشناسیم. در این مقاله به بررسی علتهای بروز خشم میپردازیم. برخی از مطالب مهم مطرح شده در این مقاله عبارتند از: علتهای مرتبط با فرد علتهای مرتبط با دیگران علتهای مرتبط با محیط چکیده علت استفاده …

انواع خشم
هر خشمی بد نیست و بعضی اوقات باید از این نیرو در جهت صحیح خودش استفاده کنیم. بعضی از انواع خشم ناشی از نفرت و یا اختلالات اخلاقی است اما برخی از انواع خشم مفیدند و باید باشند. در این مقاله به بررسی انواع خشم و بروز آن میپردازیم. مطالب مهم این مقاله عبارتند از: …

خشم چیست
بی شک همۀ ما در طول زندگی گاهی عصبانی شدیم یا با افراد خشمگین برخورد کردیم. عصبانی شدن احساسی است که به جای سرکوب کردن باید به فکر کنترل کردنش باشیم. خشم احساسیست که حامل پیامی نسبت به محیط اطراف ماست. البته اگر واکنش ما نسبت به این پیام از شدت بسیاری برخوردار باشد هیچگاه …

مبانی حکومت در اسلام
شیوه حکومتی پیامبر اکرم (ص) و امامان معصوم (ع) بر اساس خدامحوری و عدالت است و سعادت دنیا و آخرت را تأمین میکند. در این مقاله سیره حکومتی معصومین (ع) را بررسی کرده و مبانی حکومت در اسلام را بیان میکنیم. برخی از عناوین مطرح شده در این مقاله عبارتند از: سیرۀ حکومتی ائمه (ع) …

محیط زیست اسلامی
رابطه انسان با محیط زیست از اهمیت بالایی برخوردار است. در آموزههای دینی سفارشات فراوانی در مورد برخورد صحیح با محیط زندگی وجود دارد. آنچه در این مقاله با عنوان محیط زیست اسلامی در صدد تبیین آن هستیم بیان آموزههای دینی در برخورد صحیح با محیط پیرامون خود است. ما میخواهیم جهان پیرامون خود را …

اقتصاد اسلامی
مسائل اقتصادی و مالی بخش مهمی از زندگی انسان را به خود اختصاص میدهد. در آموزههای دینی به این موضوع توجه ویژهای شده است. در این مقاله با بررسی سیره اقتصادی معصومین (ع) و رهنمودهای ایشان نکاتی را در تبیین اقتصاد اسلامی بیان میکنیم. برخی از مطالب مطرح شده در این مقاله عبارتند از: اهمیّت …

تبلیغ دین
تبلیغ دین به معنای رساندن پیام الهی به مردم است. در آموزههای دینی شیوههای مناسبی برای تبلیغ بیان شده است تا اثرگزاری بیشتری داشته باشد. شیوه تبلیغی پیامبر اکرم (ص) و حضرات معصومین (ع) بسیار آموزنده است. رسول خدا (ص) در زمانی ابلاغ دین را آغاز کردند که مردم روحیهای خشن و سرکش داشتند و …

رفتار اسلامی
سیرۀ رفتاری معصومین (ع) در برخورد با عموم مردم نکات آموزندهای دارد. زندگی اهل بیت (ع) نشان میدهد که ایشان به رفتار شایسته با دیگران و مدارا با مردم اهمیت فراوانی میدادند. در این مقاله قصد داریم بر پایه آیات و روایات، مصادیق رفتار اسلامی را بررسی نماییم. برخی از موضوعات مطرح شده در این …

پرهیز از پرحرفی
یکی از آداب معاشرتی که در اسلام به آن سفارش شده است پرهیز از پرحرفی است. در آموزههای دینی و سیره معصومین (ع) از گفتار بیهوده، پرحرفی و زیادهگویی منع شده است و در مقابل به خوب حرف زدن و گفتار نیکو سفارش شده است. برخی از مطالبی که در این مقاله به آن میپردازیم …

آداب خوب حرف زدن در اسلام
یکی از آداب معاشرتی که اسلام به ما میآموزد خوب حرف زدن است. گفتار نیکو و رفتار مناسب با دیگران از آداب اسلامی است که در سیره معصومین (ع) نمایان است و به آن توصیه شده است. برخی از مطالبی که در این مقاله به آن میپردازیم عبارتند از: سیرۀ گفتاری معصومین (ع) در برخورد …

عوامل تحکیم خانواده
در آموزههای دینی نظام خانواده جایگاه ویژهای دارد. دین اسلام برای تحکیم خانواده و تقویت روابط زن و شوهر اهمیت خاصی قائل است و راههایی را برای آن معرفی میکند. اگر هر یک از زن و مرد به وظایفی که برای آنها تعریف شده است عمل کنند روز به روز بر محبت بین آنها افزوده …

اهمیت تشکیل خانواده
دین اسلام برای تشکیل خانواده اهمیت فراوانی قائل است. در روایات معصومین (ع) آثار مهمی برای ازدواج و تشکیل خانواده ذکر شده است به عنوان مثال در برخی از روایات آمده است که هیچ جوانی در آغاز جوانی ازدواج نمیکند مگر آنکه شیطان فریاد میزند واویلا دو سوم دینش را از گزند من ایمن کرد. …

آراستگی
یکی از خصوصیاتی که در سیرۀ معصومین (ع) زیاد به چشم میخورد اهمیت و اهتمام ایشان به آراستگی و زیبایی است. خداوند متعال مظهر طهارت و زیبایی است و آراستگی را دوست دارد. در روایات اسلامی توصیههای فراوانی در مورد نظافت و آراستگی دیده میشود. برخی از مطالب مطرح شده در این مقاله عبارتند از: …

تواضع و فروتنی
تواضع و فروتنی یکی از ویژگیهای اخلاقی معصومین (ع) است. در آموزههای اسلامی تواضع یک صفت پسندیده و نشانه عقل است. اما تکبر صفت ناپسندی است که جز در موارد خاص از آن منع شده است. برخی از مطالب مطرح شده در این مقاله عبارتند از: معنای تواضع تواضع در سیرۀ معصومین (ع) تفاوت عزت …

پرهیز از اسراف
پرهیز از اسراف یکی از ویژگیهای زندگی معصومین (ع) است. ساده زیستی و پرهیز از اسراف در فرهنگ اسلامی به معنای محرومیت از نعمتهای دنیا و تهیدستی و ژولیدگی نیست بلکه به معنای اعتدال و پرهیز از زیادهروی است. در این مقاله موضوع دوری از اسراف در سیرۀ معصومین (ع) را بررسی میکنیم. برخی از …

قدردانی
یکی از صفات نیکو که در سیرۀ انبیا و اولیای الهی (ع) فراوان دیده میشود حس شکرگزاری و قدردانی است. آنان به ما آموختهاند که باید شکرگزار لطف و محبت دیگران باشیم. در این مقاله به بررسی ویژگی قدردانی در سیره معصومین (ع) میپردازیم. برخی از مطالب مهم این مقاله عبارتند از: انواع قدردانی اقسام …

عبادت قلبی
بسیاری از امور هستند که مورد رضای خداوند میباشند این امور عبادت محسوب میشوند هرچند با اعضا و جوارح انجام نشوند. به این موارد عبادت قلبی میگویند. به عنوان مثال صبر و توکل و رضا عبادتند. عبادتی که با اعضا و جوارح انجام میشود عبادت جوارحی میگویند، در مقابل عبادتی که با فکر و قلب …

خدمت به خلق در سیره معصومین (ع)
خدمت به خلق یک عبادت است و از جایگاه بالایی در آموزه های دینی برخوردار است. در برخی روایات اسلامی آمده است بهترین مردم کسی است که نفع او به مردم بیشتر از دیگران باشد و بدترین مردم کسی است که خیرش به دیگران نمیرسد. در این مقاله جایگاه خدمت به خلق در سیره معصومین …

دعا
دعا آسانترین راه ارتباط با خداوند است. در روایت آمده که دعا مغز عبادت است. قرآن کریم پر است از دعاهای انبیاء و اولیای الهی که با کلید واژه «رَبّ» و «رَبَّنا» آمده و بسیار آموزنده است. ادعیه مأثور از ائمۀ معصومین (ع) یک گنج انحصاری شیعیان است که بسیاری از معارف الهی را در …

فضیلت تلاوت قرآن
بانگاهی به زندگی اهل بیت (ع) میبینیم که ایشان زمانی از شبانه روز را به تلاوت قرآن و تدبر در آن اختصاص میدادند و ما را نیز به آن توصیه نمودهاند. در این مقاله به بررسی اهمیت تلاوت قرآن در سیره اهل بیت (ع) میپردازیم. برخی از مطالب مهم این مقاله عبارتند از: سیرۀ معصومین …

جایگاه روزه در سیره معصومین (ع)
روزه یکی از عبادات با فضیلت است. در روایت آمده است که روزه سپری است در برابر آتش. لذا این عبادت جایگاه ویژهای در زندگی معصومین (ع) داشته است مثلا پیامبر اکرم (ص) سه ماه رجب و شعبان و ماه مبارک رمضان را روزه میگرفتند. برخی از مطالب مهمی که در این مقاله به آنها …

اهمیت نماز در سیره معصومین (ع)
نماز در زندگی معصومین (ع) از اهمیت بالایی برخوردار بوده است. درباره اهمیت نماز میتوان گفت که اصل و اساس دین است. پیامبر اکرم (ص) فرمودهاند: چهره دین شما نماز است. این مقاله به بررسی اهمیت نماز در سیره معصومین (ع) میپردازد. برخی از مباحث مطرح شده در این مقاله عبارتند از: اهمیت نماز در …

عبادت خداوند
عبادت و بندگی خداوند در برخی از آیات و روایات اسلامی به عنوان هدف از خلقت انسان بیان شده است. این مطلب نشان از اهمیت عبادت دارد. در این مقاله به بررسی عبادت و جایگاه آن در سیره اهل بیت (ع) میپردازیم. برخی از مطالب مطرح شده در این مقاله عبارتند از: سیرۀ عبادی معصومین …

مدارا در اسلام
رفق و مدارا یکی از اصول حاکم بر زندگی معصومین (ع) است. سیره معصومین (ع) بر این بوده که با مردم حتی در موارد لغزش و خطا با ملاطفت و مهربانی برخورد میکردند. در آموزههای اسلامی همانطور که برقراری عدالت اهمیت دارد مدارا و نرمش با انسانها نیز توصیه شده است و این دو در …

عدالت و آثار آن
یکی از اصول مهم در سیرۀ معصومین (ع) مسئله برقراری عدل است. انسانها هم در زندگی فردی و هم در روابط اجتماعی باید عدالت را رعایت نمایند. یکی از جلوههای مهم عدالت در رفتار حاکمان با مردم است که از اهمیت ویژهای برخوردار است. در این مقاله به بررسی اهمیت عدالت در سیرۀ معصومین (ع) …

صبر و استقامت در سیره معصومین و انبیای الهی (ع)
پیشوایان الهی همواره ما را به صبر و بردباری توصیه کردهاند. زندگی ائمه اطهار و انبیای الهی (ع) پر است از نمونههای صبر و استقامت در برابر مشکلات که برای ما بسیار آموزنده است. در این مقاله به بررسی اهمیت صبر و جایگاه ویژه آن در قرآن و سیره معصومین (ع) میپردازیم. برخی از موضوعات …

اهمیت نظم در سیره معصومین (ع)
یکی از سفارشات مهم معصومین (ع) که در سیره فردی آنها هم مشهود است توصیه به نظم است. نظم در اسلام اهمیت خاصی دارد تا جایی که در وصیت امیرالمومنین (ع) نیز توصیه به نظم و انضباط در کارها آمده است. برخی از عناوین مطرح شده در این مقاله عبارتند از: جایگاه نظم در سیرۀ …

تکلف
یکی از اصول حاکم بر زندگی معصومین (ع) پرهیز از تکلف است. تکلف یعنی انسان خود را فراتر از واقع جلوه دهد و به زحمت بیاندازد. برخی از مطالب مهمی که در این مقاله به آنها پرداخته میشود عبارتند از: معنای تکلّف مصادیق تکلّف سیره معصومین (ع) زندگی ساده و بیآلایش چکیده تکلف یعنی خود …

عزت در سیره اهل بیت (ع)
یکی از اصول حاکم بر سیرۀ اهل بیت (ع) اصلِ عزت است. عزت در مقابل ذلت و خواری نفس و به معنای استحکام و استواری نفس است. در این مقاله به بررسی معنای عزت و اهمیت آن پرداخته و راههای کسب آن را با توجه به سیره اهل بیت (ع) بیان میکنیم. برخی از مطالب …

آزادگی
حرّیت و آزادگی یکی از اصول مهم در زندگی اهل بیت (ع) است. انسان آزاده هرگز زیر بار ظلم و زورگویی نمیرود. این مقاله به بررسی اصل آزادگی در سیره معصومان (ع) میپردازد. برخی از مطالب مهمی که در این مقاله به آنها میپردازیم عبارتند از: معنای آزادگی آزادگی در سیرۀ معصومان (ع) ویژگیهای انسان …

ساده زیستی در فرهنگ اهل بیت (ع)
یکی از مصادیق آشکار پیروی از سیرۀ اهل بیت (ع) رعایت اصل ساده زیستی در تمام ابعاد زندگی است. تبرج و خودنمایی از زندگی یک شیعه به دور است. ساده زیستی به معنای فقر یا بینظمی نیست بلکه به معنای آسان گرفتن امور، بیپیرایگی و دوری از تجملات است. در این مقاله با بیان نمونههایی …

اعتدال و میانه روی
اعتدال به معنای میانه روی و دوری از افراط و تفریط است. برای داشتن زندگی دینی بر مبنای خدامحوری باید حدود و مرزهای الهی را شناخت و از افراط و تفریط دوری کرد. اهلبیت (ع) از شیعیان خود میخواهند به گونهای زندگی کنند که اسوهای برای دیگران باشند. اعتدالجویی همان پرهیز از انحراف است. اصل …

خدامحوری
خدامحوری اصل اساسی در آموزههای دینی است. اولین و مهمترین اصل در زندگی معصومان رعایت حدود و مرزهای الهی است چرا که آنان خدا را محور تمام تصمیم گیریها و اعمال خود قرار داده بودند. البته برای به کار بستن این اصل ابتدا باید حدود الهی را به خوبی شناخت. در این مقاله به بررسی …